Η προκήρυξη του Έρενμπουργκ

Ένας φανατικός Σοβιετικός συγγραφέας, ο εβραϊκής καταγωγής Ηλίας Έρενμπουργκ, διακήρυξε το μίσος του σε μια προκήρυξη κατά των Γερμανών: «Στρατιώτες του Ερυθρού Στρατού… σκοτώστε, σκοτώστε. Στη γερμανική φυλή δεν υπάρχει τίποτα το καλό. Ακολουθήστε τις παραινέσεις του συντρόφου Στάλιν. Σκοτώστε για πάντα το φασιστικό θηρίο μέσα στη φωλιά του! Βιάστε τις Γερμανίδες και ταπεινώστε τη φυλετική τους υπερηφάνεια… Σκοτώστε. Σκοτώστε, ένδοξοι στρατιώτες του Ερυθρού Στρατού».

Η ξεχασμένη εθνοκάθαρση των Γερμανών στην Ευρώπη

''Οι δρόμοι του Βερολίνου ήταν γεμάτοι από Ρώσους στρατιώτες, οι περισσότεροι μεθυσμένοι, που αναζητούσαν περισσότερο εκείνο που ήθελαν : ρολόγια και ποδήλατα. Χωρίς να υπολογίσουμε την βία που υπέστησαν οι γυναίκες, χωρίς διάκριση ηλικίας:
είδα με τα μάτια μου κοριτσάκια δώδεκα ετών που είχαν βιαστεί θηριωδώς, και ηλικιωμένες πάνω από εξήντα ετών οι οποίες είχαν πέσει θύματα της ασέλγειας εκείνων των αγροίκων.
Μπροστά σε ένα σπίτι είδα μια σειρά από στρατιώτες που περίμεναν για να απολαύσουν με την βία τις χάρες μιας γυναίκας, η οποία πέθανε στα χέρια ενός από αυτούς. Ποιος ήταν υπεύθυνος για το γεγονός ότι εκείνοι οι βάρβαροι διέπρατταν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις,τόσα εγκλήματα, τόσες κλοπές, τόσους βιασμούς; Ήταν τα νέα αφεντικά της πρωτεύουσας της Γερμανίας, ένα σημάδι της νέας εποχής που ήταν προ των πυλών.''

Μiguel Ezquerra ,Πεθαίνοντας στο Βερολίνο (Ισπανός εθελοντής στα Waffen SS)
 
                                                               Faith and Race