Μεταξάς - Μωρός και κακόπιστος ο Έλληνας που πιστεύει σε ιδεολογίες του Χίτλερ

Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό, Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα συγκεκριμένο να κυβερνά αλλά κόμμα ήταν όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς. Επομένως αν ο Χίτλερ και ο Μουσσολίνι αγωνιζότανε πραγματικά για την ιδεολογία που υψώνανε για σημαία, έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους την δύναμη. Επομένως αν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι αγωνιζότανε πραγματικά για την ιδεολογία που υψώνανε για σημαία, έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους την δύναμη. Ακόμα και να ανεχόντανε τα άμεσα συμφέροντα ή και η ανάγκη από την γεωγραφική της θέση έφερνε την Ελλάδα κοντά στην Αγγλία. Λοιπόν, το εναντίον, η Ελλάδα έμεινε μακριά από την Αγγλία - εκτός από την απαραίτητη και αλλοιώς αναγκαία φιλική σχέση. Η Ελλάδα καμιά βοήθεια ούτε έδωσε ούτε υπεσχέθη εις την Αγγλία.
[...] Και όμως την άφησε, και όχι μόνο την άφησε, αλλά και μας φοβερίζει καθε μέρα έμμεσα. Το ότι δεν μας κήρυξε τον πόλεμο, αυτό δεν είναι επιχείρημα, πρώτα γιατί μας φοβερίζει έμμεσα κάθε μέρα πως θα μας τον κηρύξει αν δεχθούμε από τους Άγγλους αποτελεσματικώτερη βοήθεια, και έπειτα γιατί για να μας πολεμήση θα πρέπει να μεταφέρη τον πόλεμο στα Βαλκάνια και αυτό δεν την συμφέρει.
[..] Μια φορά είναι όχι μόνον μωρός αλλά και κακόπιστος ο Έλληνας που πιστεύει ακόμα τώρα πλέον, με αυτά που βλέπουμε γύρω μας, σε ιδεολογίες του Χίτλερ και πολύ περισσότερο του Μουσσολίνι. Είναι μεγάλοι άνθρωποι αλλά χαμηλοί, πολύ χαμηλοί. Ούτε σε γερμανικές ιδεολογίες και ρωμαντισμούς. Ιταλικές δεν υπάρχουνε.
Ημερολόγιο του Ιωάννου Μεταξά, τόμος 4ος σελ. 553-555, στις 2 Ιανουαρίου 1941
 
 
 Την απάντηση θα την δώσει ο Τσώρτσιλ στα ψεύδη του μπάρμπα-Γιάννη :
 
 
Είχαμε ήδη δώσει στην Ελλάδα μία πολύ περιορισμένη βοήθεια από την στιγμή που υπέστη την
επίθεση της Ιταλίας,και τέσσερα σμήνη της Ρ.Α.Φ. με αφετηρία τα αεροδρόμια της Ελλάδας, ενεργούσαν επιχειρήσεις με σχετική επιτυχία. Είναι τώρα ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι συνέβαινε απο την πλευρά των Γερμανών. Στις 7 Ιανουαρίου ο Ρίμπεντροπ ( Υπ. Εξ. Γερμανίας) διεβίβασε στους αρχηγούς της Γερμανικής αποστολής στην Μόσχα τις ακόλουθες πληροφορίες : " Από τις αρχές Ιανουαρίου, ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις εισέρχονται στην Ρουμανία μέσω Ουγγαρίας. Οι κινήσεις των στρατευμάτων αυτών πραγματοποιούνται με την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες,γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρώς το θέμα της εκδιώξεως των 'Αγγλων από ολόκληρη την Ελλάδα. Τα Γερμανικά στρατεύματα είναι σε θέση να αναλάβουν οποιαδήποτε επιχείρηση στην περιοχή του Δουνάβεως και με οποιεσδήποτες συνθήκες. Τα στρατιωτικά μέτρα που λαμβάνουμε τώρα έχουν ώς αποκλειστικό σκοπό να εμποδίσουν τους Βρετανούς να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, καί δεν έχουν στόχο κανένα από τα Βαλκανικά κράτη,περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα να τονίσετε ότι πληροφορούμεθα από ασφαλή πηγή πως αποστέλλονται στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερες Βρετανικές επιχειρήσεις, και να υπενθυμίσετε την απόβαση των συμμάχων που έγινε στην Θεσσαλονίκη στο διάστημα του πολέμου 1914 - 1918. Όσον αφορά τον αριθμό των Γερμανικών δυνάμεων, επιθυμούμε να διατηρήσετε την ίδια αοριστία στις συζητήσεις σας " 
Ουίνστων Τσώρτσιλ Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος Σελ. 227 - 228 Δεύτερος τόμος

Υπενθυμίζουμε τα παραπάνω ψεύδη του Μεταξά :
''Λοιπόν,το εναντίον,η Ελλάδα έμεινε μακριά από την Αγγλία- εκτός από την απαραίτητη και αλλοιώς αναγκαία φιλική σχέσι.Η Ελλάδα καμιά βοήθεια ούτε έδωσε ούτε υπεσχέθη εις την Αγγλία.''
 
το είδαμε εδώ