Αρχαία Ελλάδα - Οι γυναίκες της επιστήμης και της φιλοσοφίας



Στην Αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες δεν ήταν μόνο καλές σύζυγοι, μάνες και νοικοκυρές. Αρκετές - άγνωστες σε πολλούς έως σήμερα - είχαν μεγάλο φιλοσοφικό πνεύμα και απέδειξαν ότι δεν κυοφορούσαν μόνο παιδιά, αλλά και ιδέες. Οι γυναίκες αυτές ήταν απλές, ήταν μάνες, σύζυγοι, αδερφές, κόρες, μαθήτριες και δασκάλες. Πάμε να δούμε κάποιες από τις  γυναίκες που ασχολήθηκαν με την φιλοσοφία και τις επιστήμες :




Αρήτη της Κυρήνειας  - Φιλόσοφος
Η Αρήτη ήταν σύγχρονη του Σωκράτη. ∆ίδασκε φιλοσοφία στη σχολή της Αττικής.  Κόρη του Αριστίππου, του ιδρυτή της Κυρηναϊκής Σχολής της φιλοσοφίας. Μνημονεύτηκε ως πολύτιµη πηγή γνώσεων, συγγραφέας 40 βιβλίων, και δασκάλα περισσοτέρων από 110 φιλοσόφων. Ο γιος της Αρίστιππος επίσης φιλόσοφος, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως διευθυντής της Κυρηναϊκής Σχολής. 




Διοτίμα από τη Μαντινεία -  Φιλόσοφος
Μέσα από τα γραπτά του Πλάτωνα μαθαίνουμε πως η Διοτίμα τιμήθηκε από τον Σωκράτη ως δασκάλα του. Επίσης υπήρξε και ιέρεια στην Μαντινεία.






Θυµίστα - Φιλόσοφος
Η θυμίστα ήταν επιστολογράφος του Επίκουρου, στην αρχαιότητα την ονόμαζαν "Θηλυκή Σόλων" λόγω της φιλοσοφίας της.




Περικτιώνη - φιλόσοφος
Υπήρξε µαθήτρια του Πυθαγόρα και χωρίς να υπάρχουν κάποιες βάσιμες πληροφορίες ίσως και να δίδασκε στη σχολή του. ∆ύο από τα έργα της που έχουν διασωθεί µέχρι σήµερα είναι η «Σοφία» και «Αρµονία της Γυναίκας».





Θεανώ η Θουρία
Ήταν η σύζυγος του Πυθαγόρα. Ήταν επίσης μαθηματικός και αστρονόμος και δίδαξε στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και στην Σάμο. Αφοσιώθηκε στην διάδοση της διδασκαλίας και του έργου του Πυθαγόρα στην Ελλάδα αλλά και στην Αίγυπτο. Τα παιδιά της (Δαμώ, Μύια, Αριγνώτη, Μνήσαρχος και Τηλαύγης) ανέλαβαν αργότερα την διοίκηση των Πυθαγορείων Σχολών.





Υπατία
Η πιο γνωστή μαθηματικός της αρχαιότητας και η πρώτη γυναίκα επιστήμονας. Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, την αστρονομία αλλά και την μηχανική.




Θεμιστόκλεια
Ήταν μαθηματικός και δίδαξε στον Πυθαγόρα τις αρχές της γεωμετρίας και της αριθμοσοφίας. Ο Πυθαγόρας θαύμαζε πολύ τις γνώσεις και την σοφία της  και κατά τον Αριστόξενο αυτός ήταν ο λόγος που δέχτηκε αργότερα στην Σχολή του γυναίκες.



Πολυγνώτη
Ασχολήθηκε με την γεωμετρία και γενικότερα ήταν γνώστρια πολλών γεωμετρικών θεωρημάτων. 





Αριγνώτη
Φιλόσοφος, Συγγραφέας και Μαθηματικός, κόρη του Πυθαγόρα. Έγραψε πολλά φιλοσοφικά έργα και βιβλίο μαθηματικών τα οποία δεν σώθηκαν.







Αίθρα
Η Αίθρα ασχολήθηκε με την αριθμητική λογιστική όπου και δίδασκε στα παιδιά της Τροιζήνος. Ήταν επίσης η μητέρα του Θησέα.



Λασθινία -  Φιλόσοφος
Κατά τον Πλάτωνα η Λασθινία ήταν μία από τις αναγνωρισμένες φιλοσόφους στην Αρχαία Ελλάδα



Ιππαρχία του Κυνικών
Ήταν κυνική φιλόσοφος και σύζυγος του επίσης κυνικού φιλοσόφου Κράτη. Μαζί επέλεξαν να ζήσουν τον τρόπο ζωής των κυνικών.



Αυτές λοιπόν ήταν μερικές από τις γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα που ασχολήθηκαν με την φιλοσοφία και τις επιστήμες. Ίσως κάποιοι να χρειάζεται να αναθεώρησουν τις απόψεις τους σχετικά με την Αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της. Η συμβολή του Ελληνικού πολιτισμού είτε το δέχονται είτε όχι, υπήρξε καθοριστική σε όλες τις επιστήμες. Τα μαθηματικά, η ιατρική, η αστρονομία, η φυσική αλλά και οι κοινωνικές επιστήμες αναπτύχθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα. Η Φιλοσοφία και η ιστορία επίσης χρωστούν την γέννηση τους στον Ελληνικό πολιτισμό. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι η φιλοσοφία θα ήταν πολύ φτωχή αν δεν υπήρχαν ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφώντας. Η σκέψη ανδρών και γυναικών αποτέλεσε την αρχή του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού…

                                              Faith and Race