Τελευταία επιστολή στον Harald



Την 28ή Απριλίου 1945, καθώς οι βομβαρδισμοί εντείνονταν, ο Greim εγκατέλειψε το καταφύγιο. Το ζεύγος Goebbels τότε βρήκε την ευκαιρία να γράψουν από μια τελευταία επιστολή στο Harald (τον θετό υιό του, γιό της Μάγδας από προηγούμενο γάμο), ο οποίος βρισκόταν υπό βρετανική αιχμαλωσία. 

Η Μάγδα ήταν περιφρονητική «Η θαυμάσια ιδεολογία μας, είναι όλη ένα τίποτα» έγραψε, «και μαζί μ’ αυτή κάθε τι ωραίο, ευγενές, αξιοθαύμαστο, που γνώρισα στη ζωή μου. Δεδομένου ότι δεν θα επιβιώσει τίποτα απ’ όλα αυτά στον κόσμο αυτό, μετά τον Φύρερ και τον Εθνικοσοσιαλισμό, παίρνω τα παιδιά μαζί μου. Είναι πάρα πολύ καλά για να ζήσουν στον κόσμο που έρχεται, και θεωρώ ότι ο Θεός θα με καταλάβει για την πράξη μου αυτή». Στο υπόλοιπο της επιστολής της προδίδεται ένας όχι λιγότερο σκληραγωγημένος φανατισμός. «Έχουμε μόνον έναν στόχο, να διατηρήσουμε την πίστη μας στον Φύρερ, ως τον θάνατο».

 Ο Δρ Γκαίμπελς στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του προς τον θετό υιό του, ακολουθώντας το ίδιο αμετανόητο πνεύμα αναφέρει: «Είμαστε περιορισμένοι στο καταφύγιο της Καγκελαρίας, παλεύοντας για τις ζωές μας και την τιμή μας, …μοιάζει αβέβαιο το να ξανασυναντηθούμε». Τηρώντας τη σκληρή συμφωνία που είχε κάνει με τη Μάγδα συνεχίζει: «Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε παρόντες σάρκα και αίμα για να επηρεάσουμε το μέλλον της χώρας μας, καλείσαι πλέον μόνος σου, να συνεχίσεις την οικογενειακή παράδοση. Η Γερμανία θα επιζήσει του πολέμου αυτού, μόνο όταν οι άνθρωποί της, έχουν προγόνους στου οποίους μπορούν να ανατρέξουν για να εμπνευστούν». Συνεπαρμένος από την αίσθηση της ιστορίας προσέθεσε: «Θα έρθει η ώρα που τα ψέματα θα γκρεμιστούν, και η αλήθεια θα θριαμβεύσει επισκιάζοντας τα πάντα». Έχε γεια, αγαπημένε μου Χάραλντ.

Πηγή : David Irving - Goebbels Mastermind of the third Reich


Faith and Race