" Ο Φύρερ ως ομιλητής "



του Joseph Goebbels



Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις τύποι ομιλητών : εκείνοι που χρησιμοποιούν το σκεπτικό, και εκείνοι που μιλούν από την καρδιά. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη ανθρώπων : εκείνοι που καταλαβαίνουν μέσα από τον λόγο, και εκείνοι που κατανοούν μέσα από την καρδιά. Οι ομιλητές που στοχεύουν στον λόγο μιλούν γενικότερα από τα κοινοβούλια, εκείνοι που μιλούν από την καρδιά μιλάνε απευθείας στους ανθρώπους. Ο ομιλητής που χρησιμοποιεί τον λόγο, για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να ελέγχει  μια μεγάλη ποικιλία στατιστικών και πραγματικών στοιχείων. Αυτός πρέπει να είναι ο άρχοντας της διαλεκτικής, όπως ο πιανίστας είναι ο άρχοντας του πληκτρολογίου.

Με ψυχρή λογική, αναπτύσσει την γραμμή σκέψης του και αντλεί αδιάσειστα συμπεράσματα. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό με τους ανθρώπους που εργάζονται κυρίως ή αποκλειστικά με τον λόγο. Ο ίδιος δεν κατανοεί πώς να ανάψει τις μάζες για ενα μεγάλο ζήτημα. Είναι περιορισμένος σε έναν εκπαιδευτικό λόγο. Δεδομένου ότι είναι ψυχρός, αφήνει τους ακροατές του το ίδιο ψυχρούς. Στην καλύτερη περίπτωση θα πείσει τους ανθρώπους, αλλά ποτέ δεν θα τους κινητοποιήσει και δεν θα θέσει μια πορεία.




Ο ομιλητής από την καρδιά είναι διαφορετικός. Πρέπει να έχει τις ικανότητες του Χίτλερ. Να συνδυάζει τον σαφή λόγο  με απλή επιχειρηματολογία, και το ένστικτο του να του λέει τι να πεί και πώς να το πεί. Η γλώσσα να είναι ενωμένη με τις ιδέες, να ξέρει τις κρυφές πτυχές της μάζας, να κατανοεί την ψυχή τους και να ξέρει πως να φτάσει για να τους αγγίξει. Ο δημόσιος λόγος του να μοιάζει με μια αριστουργηματική απαγγελία. Με ευγενή πόθο και πάθος να εξηγεί τους πυλώνες της κοσμοθεωρίας του. Η φωνή του να φτάνει από τα βάθη του αίματός του στα βάθη των ψυχών των ακροατών του. Αυτό χρειαζεται για να ξυπνήσουν οι κουρασμένοι και οι τεμπέληδες, για να φουντώσει την αδιαφορία και την αμφιβολία, για να μετατρέψει δειλούς και ανθρωπάκια σε ήρωες. Αυτές οι ρητορικές ιδιοφυΐες είναι οι τυμπανιστές της μοίρας. Αρχίζουν την εργασία τους μόνοι στο σκοτάδι, σε μελαγχολικές εποχές και ξαφνικά βρίσκονται στο επίκεντρο νέων εξελίξεων. Αυτοί οι ομιλητές γράφουν ιστορία. Όπως κάθε θαυμάσιος άνθρωπος, ένας χαρισματικός ομιλητής έχει το δικό του ξεχωριστό στύλ. Τα λόγια του είναι γραμμένα στο σώμα του, έχει την δική του γλώσσα, τον ίδιο τρόπο, είτε σε αφίσες και γράμματα, είτε σε δοκίμια και ομιλίες.



Έτσι είναι ο Αδόλφος Χίτλερ. Μιλάει μέσα από την καρδιά του γι' αυτό και τα λόγια του φτάνουν στις καρδιές όσων τον ακούνε. Έχει την ικανότητα να εκφράσει τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα, λογικά και άμεσα, και οι ακροατές βλέπουν πως αυτά που λέει, είναι αυτά που σκέφτονται και οι ίδιοι. Αυτό είναι το αληθινό μυστικό της αποτελεσματικότητας των ομιλιών του Αδόλφου Χίτλερ.

Πολύ καιρό πριν, όταν ήταν ακόμα μακριά από την εξουσία, ο Φύρερ μίλησε σε μια συνάντηση γεμάτη κυρίως με τους πολιτικούς αντιπάλους του. Από την αρχή απορρίφθηκε. Για δύο ώρες πάλευε με το πείσμα του κοινού του, αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα και τις αντιρρήσεις τους. Όμως στο τέλος κατάφερε στον χώρο να υπάρχει μόνο αγαλλίαση και ενθουσιασμός. Βρέθηκε και κάποιος από την ψηλότερη σειρά και φώναξε : " Ο Χίτλερ είναι ο Κολόμβος"  Ο Φύρερ είναι ο πρώτος άνθρωπος στην Γερμανία που χρησιμοποίησε  την ομιλία για να φτιάξει ιστορία. Είχε μόνο μια ισχυρή καρδιά και καθαρό λόγο. Εκείνος δεν μιλούσε όπως όλοι οι άλλοι, δεν μπορούσε να συγκριθεί με κανέναν.



Πηγή : Joseph Goebbels, "Der Führer als Redner", Hamburg 1936



 Faith and Race