Κάρλ Πόπερ - Ένας γνήσιος Ιουδαίος


Ο Ιουδαίος Κάρλ Πόπερ, καθηγητής στο London School of Economics γεννήθηκε και σπούδασε στην Αυστρία αλλά εγκαταστάθηκε στην Αγγλία το 1946 και πολιτογραφήθηκε Βρετανός. Ήταν καθηγητής του επίσης Ιουδαίου Τζορτζ Σόρος. Τo κύριό του ίδρυμα της ανοικτής κοινωνίας (Open Society Institute) βασίζεται στις θεωρίες του Πόπερ.

 Στράφηκε φανατικά κατά του ιστορικισμού θεωρώντας ότι η ιστορία είναι πρακτικά ανώφελη! Στο δίτομο έργο του, το οποίο έγραψε από το 1937 έως το 1945, με τίτλο "Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της" ο Κάρλ Πόπερ επιτίθεται με σφοδρότητα στον Πλάτωνα, θεωρώντας ότι η σκέψη του εμπνέει και δικαιολογεί τον ολοκληρωτισμό. Ο ίδιος λέει ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί την συμβολή του στον πόλεμο κατά του Εθνικοσοσιαλισμού. Κάνει μια βίαιη επίθεση στον φιλοσοφικό και πολιτικό πλατωνισμό και ισχυρίζεται πως ο Πλάτωνας με τα σπουδαία φιλοσοφικά έργα του "Πολιτεία" και "Νόμοι" διαδίδει την θεωρία της παρακμής!

Για τον πόλεμό του στο πλατωνικό έργο και μέσω αυτού στον Εθνικοσοσιαλισμό, το νεοελληνικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα το 1993.



                                                      Faith and Race