4η Αυγούστου..γιατί χαίρεται ο κόσμος;

...Γιατί σαν αυτή παιδί μου την ημέρα την μαύρη αποκτήσαμε κυβέρνηση διορισμένη εκ του βασιλέως με κυβερνήτη εθνικό αλλά πάνω απ' όλα κι από το έθνος ακόμα υποταγμένο στον βασιλιά και τις επιθυμίες του. Η Ελλάς έπρεπε να μπει στον πόλεμο και έπρεπε οπωσδήποτε να προετοιμαστεί για αυτό. Αυτό ήταν το μεγάλο ''ΝΑΙ'' της 4ης Αυγούστου με το φασιστικό προφίλ, αλλά στην πραγματικότητα υποταγμένο στις ορέξεις και τις επιθυμίες της φιλελεύθερης Μεγάλης Βρετανίας. Ο λαός προετοιμαζόταν χωρίς να το γνωρίζει, να πεθάνει για να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα. Όταν η γειτονική Ιταλία και ο Ηγέτης της έτεινε την χείρα του προς την Ελλάδα ο Μεταξάς αρνείτο την ανανέωση του συμφώνου φιλίας που είχε υπογράψει ο Βενιζέλος. Αντίθετα δήλωνε φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας:

''Κύριε Πρόεδρε, Η Ελλάς απευθύνει διά του στόματός μου το θερμότερον και εγκαρδιότερον ως ευ παρέστητε εις τον Έξοχον Αρχηγόν της Κυβερνήσεως της φίλης και συμμάχου Τουρκίας, ένθερμον στυλοβάτην της Ελληνοτουρκικής φιλίας και εις τον διακεκριμένον συνεργάτην του τον Υπουργόν των Εξωτερικών του οποίου το όνομα ευρίσκεται εις πάσαν σελίδα της ιστορίας της συνεννοήσεώς μας. Παρακαλώ να ερμηνεύσητε τον χαιρετισμόν τούτον ως αδελφικήν εκδήλωσιν ολοκλήρου του Ελληνικού Λαού προς τον ευγενή τουρκικόν λαόν.   Φρονώ ότι ολίγαι ικανοποιήσεις είναι τόσον ισχυραί όσον η ανασκόπησις οδού ευτυχώς διανοιχθείσης και πλήρους πλουσίων πραγματοποιήσεων. Δυνάμεθα, Έλληνες και Τούρκοι, ν’ ατενίζωμεν με υπερηφάνειαν προς το κοινόν μας έργο''.

Ενώ θα δηλώνει για τον Κεμάλ, τον σφαγέα των Ελλήνων:

''Εκφράζων την ενθεμοτέραν ευχήν όπως η ειρήνη βασιλεύση οριστικώς εις τον κόσμον, όπως θα βασιλεύση αιωνίως μεταξύ των χωρών μας, υψώ το κύπελλον εις υγείαν του Μεγάλου Αρχηγού του Τουρκικού Έθνους Κεμάλ Ατατούρκ, εις το μεγαλείον και την ευημερίαν της φίλης και συμμάχου Τουρκίας...''



Αντιθέτως θα δηλώνει στο ημερολόγιο του:

''Μια φορά είναι όχι μόνον μωρός αλλά και κακόπιστος ο Έλληνας που πιστεύει ακόμα τώρα πλέον, με αυτά που βλέπουμε γύρω μας, σε ιδεολογίες του Χίτλερ και πολύ περισσότερο του Μουσσολίνι. Είναι μεγάλοι άνθρωποι αλλά χαμηλοί, πολύ χαμηλοί.Ούτε σε γερμανικές ιδεολογίες και ρωμαντισμούς. Ιταλικές δεν υπάρχουνε''.

τόμος 4ος σελ. 553-555, στις 2 Ιανουαρίου 1941

Ενώ ο Μουσολίνι είχε κάνει έκκληση νωρίτερα προς την Ελλάδα:
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε βέβαια ότι τέτοια ''ΟΧΙ'' θέλουν μεταξάδες...


Σύμφωνα βέβαια με το πρόγραμμα του κόμματος του μπάρμπα - Γιάννη προείχε:


''Ενίσχυσις της εκπαιδεύσεως των Μουσουλμανικών και Ισραηλιτικών κοινοτήτων''.