Τι πραγματικά είναι η Φύση

 Δεν έχεις υπάρξει ποτέ πραγματικά ευτυχισμένος αν δεν ξενύχτησες ένα βράδυ χαζεύοντας τον έναστρο ουρανό, αν δεν περπάτησες με τα γυμνά σου πόδια σε μια παραλία, αν δεν ξάπλωσες κάτω από την σκιά ενός δένδρου κι αν δεν γέμισαν τα μάτια σου από τις αποχρώσεις των λουλουδιών σε ένα λιβάδι την Άνοιξη. Δεν θα μπορούσες ποτέ να αποκαλέσεις ένα ταξίδι όμορφο, αν δεν υπήρχαν σε αυτό όλες αυτές οι όμορφες εναλλαγές φυσικών τοπίων που συναντάς στην διαδρομή και το κυριότερο, δεν θα ήσουν καν εδώ αν δεν υπήρχε η φύση

Η φύση προϋπήρχε εδώ πριν απ’ όλα. Από αυτήν γεννήθηκαν τα πάντα και σε αυτήν καταλήγουν. Δεν μας έχει ανάγκη. Εμείς την έχουμε. Εκείνη, ακόμη κι αν όλα χαθούν θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω κι αν την αναγκάσουν να αλλάξει μορφή, αυτή θα βρίσκεται πάντα εδώ. Να σου προσφέρει καρπούς, άνθη και θετική διάθεση.

 Η επαφή με την φύση μπορεί να απορροφήσει κάθε σου άσχημο συναίσθημα, αλλά το πιό σημαντικό είναι ότι μπορεί να σου προσφέρει όμορφα συναισθήματα. Και το πιο απλό λουλούδι, μπορεί να σε γεμίσει με θετικές σκέψεις, μια βόλτα στην εξοχή να μηδενίσει τα άγχη σου, τις στεναχώριες σου και η θέα κάθε φυσικού τοπίου να σε κάνει να νιώθεις μικρός σε ότι εσύ δημιούργησες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνει η φύση σε εσένα, αλλά υπάρχουν κι άλλα τόσα που μπορείς να κάνεις εσύ σε αυτήν. Απόλαυσέ την ! Προσπάθησε να έρχεσαι σε επαφή μαζί της όσο πιό συχνά μπορείς.

Γνώρισέ την. Όχι μόνο από τα ντοκιμαντέρ και τις σελίδες του National Geographic, αλλά κι από ανθρώπους που την ξέρουν καλά. Πήγαινε μόνος ή  με εκείνους που την γνώρισαν πολύ πιό πρίν από εσένα  μια βόλτα για να την μελετήσεις. Πήγαινε για να μελετήσεις με τις ώρες βιβλία, να αλλάξεις διάθεση, να γεμίσεις θετική ενέργεια. Όταν αγαπάς την φύση και βρίσκεσαι εκεί, με έναν μαγικό τρόπο νιώθεις σοφότερος και "πλουσιότερος" αφού σίγουρα θα βρείς κάποιον τρόπο να αξιοποιήσεις τα αγαθά της στην ζωή σου.


Οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έλεγαν πως ο άνθρωπος, είναι μέρος της φύσης και πρέπει να ζεί σε αρμονία με αυτήν. Πρέπει να μιμείται τη σοφία και την απλότητά της.  Οι Θεοί της Αρχαίας Ελλάδας μπορούσαν να συγχωρήσουν τα πάντα. Την ύβρη όχι. Η ύβρις για τους Αρχαίους Έλληνες σημαίνει τιμωρία για αυτούς που δεν είχαν ευαισθησία και αγάπη για την φύση και ξεπερνούσαν τα όρια. Όταν κάποιος παρεμβαίνει τους κανόνες των Θεών και της φύσης τιμωρείται. Ενώ οι τιμωρίες των Θεών φαίνονται σκληρές, αυτές είναι δυνατόν με ικεσίες να αναιρεθούν ή να μαλακώσουν, ενώ οι τιμωρίες της φύσης είναι βαρύτατες και αμετάκλητες. Οι Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι μας άφησαν κληρονομιά τρεις αξίες. Την επιστημονική διερεύνηση των στοιχείων και των φαινόμενων της φύσης, την αρμονία των στοιχείων της φύσης και την ύπαρξη της κοσμικής δικαιοσύνης που ρυθμίζει τις αντιμαχόμενες δυνάμεις της φύσης.

Για τους Στωικούς, οι υπέρτατες αξίες ήταν η ηθική, η λογική καθώς και η ζωή σύμφωνα με τη φύση. Θεωρούσαν ύψιστα αγαθά την αρμονία με τη φύση. Στην Αρχαία Ελλάδα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν ήταν τόσο έντονα όσο στην εποχή μας. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν προβλέψει την μη σωστή συμπεριφορά απέναντι στην φύση και προσπαθούσαν να αποφεύγουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος για να ζουν με αρμονία και ισορροπία. Ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Οι Αρχαίοι ¨Έλληνες ήταν ενταγμένοι στο φυσικό περιβάλλον. Ζούσαν μέσα από την φύση. Ενδιαφερόντουσαν για την συνέχεια της ζωής μετά από αυτούς και δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες του φυσικού περιβάλλοντος και  των πόρων του.


Σήμερα ο άνθρωπος είναι αποκομμένος από το περιβάλλον. Δεν υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός. Ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον και αυτοκαταστρέφεται από τις συνέπειες. Δεν ενδιαφέρεται για το αύριο, καταναλώνοντας φυσικούς πόρους με απληστία. Πρέπει να ευεργετούμε τους Αρχαίους Έλληνες για τις αξίες που μας δίδαξαν σε σχέση με τον άνθρωπο και τη φύση. Η επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων μας δίδαξαν ότι είναι ζήτημα παιδείας και αυτογνωσίας. Μας άφησαν κληρονομιά έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και σκέψης ο οποίος βασίζεται στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, στην αρμονία, στο μέτρο, στην ηθική και στη λογική.

Στην φύση βρίσκεις παρηγοριά. Αρκεί απλώς η θέα της. Ξέρει να σε εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά της, με τους τρόπους που μπορεί να σου τρυπώσει μέσα σου ευτυχία βλέποντας την δική της παλέτα ζωγραφικής που τα χρώματά της θα τα ζήλευε κι ο πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης...!!!Ζωντανά έργα τέχνης που αλλάζουν χρώματα και εικόνα κάθε εποχή και δεν μπορείς με τίποτα να αποφασίσεις ποιο είναι το ομορφότερο. 


Ακόμα και ότα κάποιος δεν είναι καλά, προτιμότερο είναι να αφεθεί σε αυτήν για να νιώσει καλά. Μετά από κάθε βόλτα στην φύση, κάποιος μπορεί να κερδίσει περισσότερα απ' όσα ψάχνει...!!!

Faith and Race