LEON DEGRELL - (Λεόν Ντεγκρέλ)

Βαθμός : SS-Standartenfuhrer der Reserve
Γέννηση : 15 Ιουνίου 1906
Θάνατος : 31 Μαρτίου 1994
Διακρίσεις : Σιδηρούς Σταυρός 2ης Τάξης, Σιδηρούς Σταυρός 1ης Τάξης, Σταυρός των Ιπποτών επί του Σιδηρούς Σταυρού, Φύλλα Δρυός, Αγκράφα Χρυσής Τάξης για Μάχη εξ επαφής, Έμβλημα Εφόδου Πεζικού Αργυρής Τάξης, Βελγικό Έμβλημα Τιμής Χρυσής Τάξης "REX"

Ο Λεόν Ντεγκρέλ γεννήθηκε στην Μπουιγιόν του Βελγίου και έγινε ο διασημότερος ξένος εθελοντής στα Waffen-SS. Εισήλθε στην βελγική πολιτική τον Μάιο του 1935. Στις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 1936, οι Βασιλικοί πέτυχαν μεγάλη νίκη, κερδίζοντας 21 έδρες στην Κάτω Βουλή και 8 έδρες στην Σύγκλητο. Στον Ντεγκρέλ προσφέρθηκε ένα υπουργείο από τον βασιλιά των Βέλγων, την οποία αρνήθηκε. Επιθυμούσε πολύ περισσότερα από ένα υπουργείο χαρτοφυλάκιο για αυτόν και μερικές δευτερεύουσες θέσεις για το κόμμα του. Η άνοδος του κόμματος του Ντεγκρέλ ήταν μετεωρική, όπως άλλωστε ήταν και η πτώση του : οι Βασιλικοί έχασαν τα περισσότερα από τα κέρδη τους στις εθνικές εκλογές του Απριλίου του 1939 διατηρώντας μόνο τέσσερις έδρες, με τον Ντεγκρέλ να υφίσταται την ήττα από τον τότε πρωθυπουργό, Πόλ φαν Ζέελαντ, σε μία ευθεία αναμέτρηση για μία έδρα στις Βρυξέλλες. Ο Ντεγκρέλ φάνηκε καταδικασμένος σε πολιτική λήθη μέχρι την κατάκτηση της χώρας του τον Μάιο του 1940, οπότε και επανήλθε ξανά στο πολιτικό προσκήνιο. Το κόμμα των Βασιλικών ήταν η κύρια φατριά των συνεργατών στην Βαλλωνία υπό την κατοχή, χωρίς όμως ουσιαστική δύναμη.



Ο Ντεγκρέλ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου στο ρωσικό μέτωπο με την λεγεώνα των Βαλλώνων εθελοντών, και τον Μάιο του 1943 ο Χίμλερ αποφάσισε ότι είχε αποδειχθεί αντάξιος της αποδοχής του στα Waffen-SS. Την 1η Ιουνίου 1943 η βαλλωνική λεγεώνα έγινε SS-Sturmbrigade Wallonie και προχώρησε στην μεραρχία Wiking στην Νότια Ουκρανία τον Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο του 1944, 56.000 Γερμανοί παγιδεύτηκαν στις επιχειρήσεις στο Τσέρκασυ, όπου η προσπάθεια τους για απεμπλοκή διήρκεσε αρκετές εβδομάδες. Στις 14 Φεβρουαρίου, πάνω από 200 μέλη της βαλλωνικής ταξιαρχίας σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου, του διοικητή, Λουσιέν Λιπέρτ, και ο Ντεγκρέλ προήχθη για να τον αντικαταστήσει. Όταν οι Γερμανοί διέσπασαν τελικά τον κλοιό, η μεραρχία Wiking είχε λιγότερους από 4.000 άνδρες, και μόνο 632 από τους αρχικούς 2.000 Βαλλώνους κατάφεραν να επιστρέψουν σώοι. Οι επιζώντες απεστάλησαν στο Βιλντφλέκεν της Φρανκονίας για να ανασυγκροτηθούν, αλλά στην πραγματικότητα, έλαβαν ελάχιστη ανάπαυση. Η βαλλωνική επιθετική ταξιαρχία επανήλθε στην δράση στην Εσθονία για να συμμετάσχει παράλληλα με τους Φλαμανδούς στην μάχη των ευρωπαϊκών SS στην Νάρβα τον Ιούλιο του 1944. Ο Ντεγκρέλ κέρδισε τον Σταυρό των Ιπποτών επί του Σιδηρού Σταυρού μετά Φύλλα Δρυός από τον Χίτλερ προσωπικά. Ο Χίτλερ είχε τον Ντεγκρέλ σε υψηλή εκτίμηση λέγοντάς "Εάν είχα έναν γιό, θα επιθυμούσα να είναι όπως εσείς".



Τον Ιανουάριο του 1945 η πρόσφατα δημιουργημένη μεραρχία γρεναδιέρων τεθωρακισμένων έλαβε διαταγή να μετακινηθεί στο μέτωπο με δύο άλλες ολιγάριθμες εθελοντικές μεραρχίες, τους Φλαμανδούς και τους Γάλλους, σχηματίζοντας την SS Ομάδα Στρατιών "Δύση". Ενεπλάκησαν με τους Ρώσσους στην περιοχή του Στέτιν και μέσα σε λίγες εβδομάδες η δύναμή τους είχε μειωθεί δραματικά. Μέχρι τα μέσα Απριλίου τα υπολείμματα εξολοθρεύτηκαν στην δυτική όχθη του ποταμού 'Οντερ. Τα απομεινάρια αυτής της μεραρχίας εκκενώθηκαν διά θαλάσσης. Ο Ντεγκρέλ δραπέτευσε στην Νορβηγία και μετέβη στην Ισπανία με το αεροπλάνο του Σπέερ. Μετά τον πόλεμο δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έζησε στην Ισπανία μέχρι και τον θάνατό του.




                                                                     Faith and Race